Kertstílusok. A klasszikus kert

Kertstílusok. A klasszikus kert

Fő jellemzője a látványosság, de ez sohasem lehet magamutógató, rikító. A klasszikus kert visszafogott, arisztokratikus, elegánsan nagyvonalú, park jellegű.
Ha klasszikus kertet szeretnénk, csak nagy területben gondolkodhatunk. Ahhoz, hogy a kert elemei, növényei érvényesülni tudjanak, nagy térre van szükség. És természetesen, soha ne feledkezzünk meg arról, hogy milyen házhoz kapcsolódik a kertünk. Hiába van nagy telkünk, egy jellegtelen, kis házhoz kapcsolt klasszikus kerttel mindkettő nevetségessé válhat.
A klasszikus kertet ápolt gyep, pontos formára nyírt bokrok, egyenes vagy elegánsan ívelt, általában valamilyen látványossághoz (pl. egy szökőkút, egy szobor) vezető utak jellemzik.
Szinte minden kerthez kapcsolódó elem kőből készül. Kőből van a kerítés, a terasz, a lépcsők, a virágtartók, a kerti padok. Kovácsoltvasból készülhetnek a pergolák, a lépcsőkorlátok, fából a növényrácsok, szaletlik. Kedvelt díszítőelemek a régi szobrok, kőből készült virágtartók, vázák.
A klasszikus kert fontos eleme a víz is, lehet kerti tó, szökőkút vagy valamilyen kerti csobogó.
A növények is jellemzően nagyméretűek. Ajánlott a fenyő, buxus, magyal, tuja, tiszafa, borostyán, tearózsa, hortenzia, liliom.  Kedveltek a házfalra, kerítésre felfutó növények.
Virágokat csak a szabályos formára alakított virágágyásokba ültessünk.
A kert legjellemzőbb színe a zöld, mivel a terület nagy részét a gyep, a fák, sövények, bokrok uralják.
A zöld mellett jellemzőek még a tompa, visszafogott színek: a kőszín, barna, szürke, fehér, kék, rózsaszín, lila.

 

 

 

kép forrása: http://www.housetohome.co.uk/garden/picture/romantic-renaissance-garden

a többi kép: pinterest.com

Hozzászólás
Hozzászólás Facebook

1 thought on “Kertstílusok. A klasszikus kert”